Vilniaus Salininkų gimnazija

Dzūkiškos duonelės kepimas

  • Paskelbta: 2025-04-22
  • Kategorija: Išvykos

Artėjant Velykoms trečiokai išvyko susipažinti su dzūkiškos duonelės kepimo procesu. Senoje sodyboje vaikus pasitiko šeimininkė Miglė. Trečiokai susipažino su senoviniais buities rakandais, duonos kepimo istorinėmis ištakomis, gamybos technologija, papročiais. Senovinėmis girnomis vaikai malė rugius. Vėliau iš tešlos gumulėlio kiekvienas formavo savo duonos kepalėlį, puošė grūdais ir kmynais. Visi nekantriai laukė iškepusios duonelės. Kvapas sklido ne tik po pirkią, bet ir kieme. Sunkus ir ilgas kelias nuo žemės grumsto iki gardžios duonelės ant stalo.

Pasistiprinę ir pailsėję trečiokai vyko į Trakus. Čia jie keliavo aplink Vytauto Didžiojo statytą Trakų salos pilį, kurioje valdovas praleido daugiausia laiko, klausėsi legendos apie Galvės ežerą, tyrinėjo pagrindinėje Karaimų gatvėje esančius objektus, aiškinosi, kas tokie karaimai ir iš kur jie atvyko. Turtinga mūsų krašto praeitis kaskart kviečia pažinti ir atrasti naujas paslaptis bei įminti mįsles.

Mokytoja Diana Dubasienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas